Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης στο σχολείο μας.





Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια των δράσεων για το εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας οι μαθητές των εμπλεκόμενων τάξεων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Πασχάλη Σαράντη.





Μετά από μια πρώτη γνωριμία σχετικά με την αλτρουιστική προσφορά της Μ.Κ.Ο. της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι μαθητές ενημερώθηκαν πως η ομάδα  καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως :

Έρευνα και διάσωση ατόμων σε ορεινές περιοχές .
Έρευνα και διάσωση αγνοουμένων σε υγρό στοιχείο.
Έρευνα απεγκλωβισμός και διάσωση ατόμων σε περιπτώσεις θεομηνιών όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.
Έχει την δυνατότητα και αναλαμβάνει την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.
Προσπαθεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού , και πράττει με άμεσες ενέργειες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Προσπαθεί για την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας και του πνεύματος εθελοντικής προσφοράς.

Το παράρτημα είναι ενταγμένο στο Εθνικό σύστημα εθελοντισμού πολιτικής προστασίας με κωδ. Οργάνωσης: 2001/011 και υπάγεται επιχειρησιακά στο σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Ξάνθης. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες αποστολές έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. (πηγή)


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και  οι μαθητές σκοπεύοντας σύμφωνα με το πρόγραμμα να συστήσουν τη δική τους εθελοντική ομάδα, έκαναν ερωτήσεις τόσο για διοικητικά όσο και για οργανωτικά θέματα στις οποίες ο κύριος Πασχάλης απάντησε με κατάρτιση και ευκρίνεια λύνοντας όλες τις απορίες.

Μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν για το πόσα μέλη χρειάζονται για τη σύσταση μιας εθελοντικής οργάνωσης, 

τι μπορεί να προσφέρει ένας εθελοντής και ποια η διαφορά του εθελοντή από του επαγγελματία, 
ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος και ποια κριτήρια υπάρχουν για να γίνει κάποιος εθελοντής. 

Οι ερωτήσεις υπάρχουν και στο ερωτηματολόγιο που συνέταξαν οι μαθητές με Google Forms. Δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ: ή συμπληρώστε εδώ:







Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF)


Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια των δράσεων για το εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, οι μαθητές των εμπλεκόμενων τάξεων συνδέθηκαν μέσω Skypeμε την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κυρία Ολγα Καιμάρη της Médecins Sans Frontières/MSF



Μετά από μια πρώτη ενημέρωση  σχετικά με την προσφορά της διεθνούς, ανεξάρτητης, ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης  που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων, οι μαθητές σκοπεύοντας σύμφωνα με το πρόγραμμα να συστήσουν τη δική τους εθελοντική ομάδα, έκαναν ερωτήσεις τόσο για διοικητικά όσο και για οργανωτικά θέματα σχετικά με την σύσταση της Οργάνωσης, τον τρόπο λειτουργίας του και τα κριτήρια βάση των οποίων μπορεί κάποιος να προσφέρει κανείς σε αυτή εθελοντική εργασία.
Μεταξύ άλλων οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πόσα μέλη χρειάστηκαν για τη σύσταση του εθελοντικού ομίλου, τι μπορεί  να προσφέρει ένας εθελοντής, , ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος , ποιες επαγγελματικές ομάδες είναι χρήσιμες στην οργάνωση,  ποια είναι η προσφορά των ενεργών, ποια είναι η στάση και η βοήθεια της οργάνωσης στο προσφυγικό  κ.α.
Για την συνάντηση και την συνέντευξη  συντάχθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τα μέλη που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν με κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις και κάποιες από αυτές που προέκυψαν  κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Οι μαθητές έχοντας προετοιμάσει τα ερωτήσεις τους έπαιρναν ο καθένας με τη σειρά τη θέση τους στην κάμερα του υπολογιστή ενώ η συζήτηση προβαλλόταν στην αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων του σχολείου μας παρουσία όλως των εμπλεκόμενων τμημάτων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα λειτουργούν 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες. Περισσότεροι από 32.500 γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί ψυχικής υγείας, τεχνικοί και οικονομικοί διαχειριστές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. (πηγή)

"ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ" Επαφή με εθελοντική οργάνωση (3) - Ο Φ.Ο.Ξ. στο σχολείο μας. (Ερωτηματολόγιο για τον Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης)


Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια των δράσεων για το εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαικαι Δρω" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας οι μαθητές των εμπλεκόμενων τάξεων συναντήθηκαν με  το μέλος του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης κύριο Ιωάννη Δουκέλη.


Μετά από μια πρώτη ενημέρωση  σχετικά με την προσφορά του Φ.Ο.Ξ.  με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη διαβίωση των αδέσποτων στην πόλη μας, οι μαθητές σκοπεύοντας σύμφωνα με το πρόγραμμα να συστήσουν τη δική τους εθελοντική ομάδα, έκαναν ερωτήσεις τόσο για διοικητικά όσο και για οργανωτικά θέματα σχετικά με την σύσταση του Ομίλου, τον τρόπο λειτουργίας του και τα κριτήρια βάση των οποίων μπορεί κάποιος να προσφέρει εθελοντική εργασία.



Μεταξύ άλλων οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πόσα μέλη χρειάστηκαν για τη σύσταση του εθελοντικού ομίλου, τι μπορεί  να προσφέρει ένας εθελοντής και ποια η διαφορά του εθελοντή από του επαγγελματία, ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος , ποια είναι η προσφορά των ενεργών μελών και τι αδρανοποιεί τα υπόλοιπα, τι είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα των αδέσποτων στην πόλη μας, τι μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι, πόσο σοβαρά και υπεύθυνα θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να γίνουν κηδεμόνες ενός ζώου, ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχει ένας κηδεμόνας ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού και την στείρωση κ.α.

Για την συνάντηση και την συνέντευξη  συντάχθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τα μέλη που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν με κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις. 
Οι υπόλοιπες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

"Νοιάζομαι και Δρω" Επαφή με εθελοντική οργανώση (1) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης στο σχολείο μας για τις εθελοντικές δράσεις της Ι.Μ.Ξ.




Την Τρίτη 09.02.2016 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για το εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω" στο οποίο συμμετέχει το σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου με σκοπό να έχουν οι μαθητές μας την ευκαιρία να μάθουν για την προσφορά του Εθελοντισμού και το έργο του εθελοντή.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δράση των εθελοντών της πόλης μας και τη προσφορά τους στο Τραπέζι της Αγάπης, το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ οι μαθητές κλήθηκαν να σχολιάσουν τι αποκόμισαν από αυτή τη συνάντηση σε σχέση με τις έννοιες που επεξεργαζόμαστε. 

Ρωτήθηκαν τι τους έκανε εντύπωση, τι θα ήθελαν να προσθέσουν και τι να προτείνουν για ακόμα περισσότερη δράση.

Οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενημέρωσαν τα μέλη για τους σκοπούς και τους στόχους της δράση και τα ενέπλεξαν στις δραστηριότητες της εξασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή και στήριξη των γονέων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η προσφορά του ποσού αγοράς λαμπάδων.

Κύριο θέμα της δράσης είναι να κατανεμηθεί ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας με σύμμαχους στην προσπάθειά μας την οικογένειά, τους φίλους, τους γείτονες και τους μαθητές άλλων τάξεων του σχολείου μας για τη δημιουργία ενός πασχαλινού BAZAAR.

Σκοπός του είναι η καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για το Τραπέζι της Αγάπης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. (2/102). (3/64-65) (έννοια αλληλεγγύη –διαφοροποίηση από ελεημοσύνη)..