Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ιστορία κεφαλαίο 17 –Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του.

Στο κεφάλαιο 17 , μιλήσαμε για τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον ρόλο του στην Ελληνική Επανάσταση ..η Μαριάννα θα μας πει στην παρουσίαση της περισσότερα παρακάτω για τον κεντρικό ήρωα του κεφαλαίου . 
Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό . 
Πολλοί ακόμα μαθητές ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα βιογραφικά στοιχεία και άλλων προσωπικοτήτων που αναφέρονται στο ίδιο κεφάλαιο διερευνώντας και ανακαλύπτοντας ιστορικές λεπτομέρειες που θα σας συναρπάσουν.

«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση._


Iωάννης Kαποδίστριας from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

-Την ώρα της Ευέλικτης είδαμε το παρακάτω πολύ κατατοπιστικό ντοκυμαντερ...



Ενώ η κυρία μας υποσχέθηκε να βρούμε χρόνο για να δούμε και την παρακάτω εκπομπή απο τα αρχεία της ΕΡΤ



Στη σειρά «ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ» ο ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνεγερσίας, θυμάται την προσπάθεια που έγινε να προσεγγίσει τις αντικρουόμενες απόψεις των ιστορικών σχετικά με την δολοφονία του Κυβερνήτη ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Οδοιπορώντας στα χνάρια εκείνης της μέρας, στην ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ανάμεσα στους χορταριασμένους Προμαχώνες, το ΙΤΣ ΚΑΛΕ, γνωστός ως τόπος δολοφονίας του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, βαδίζει στα τελευταία βήματα που έκανε ο Κυβερνήτης έως το κατώφλι του Αγίου ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, όπου τον περίμεναν οι ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙΟΙ. Ο ΒΙΑΡΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, απόγονος του Κυβερνήτη και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ζωντανεύουν τα γεωγραφικά σύνορα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, περιγράφοντας πως ακριβώς έπεσε ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, πως τράπηκαν σε φυγή οι ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙΟΙ, που ζήτησαν άσυλο, ο ρόλος που έπαιξε η διαπόμπευση του ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ και εξετάζονται τα ιδεολογικά κίνητρα της δολοφονίας. Η δολοφονία του Καποδίστρια στις 27-9-1831 από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, αδελφό και γιο αντίστοιχα του ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ, δεν ερμηνεύεται μόνο με βάση τα προσωπικά πάθη των δραστών, αλλά και της υδραίικης εφημερίδας «ΑΠΟΛΛΩΝ» η οποία πανηγύριζε για τον θάνατο του Κυβερνήτη κι ύστερα έπαψε να εκδίδεται, έχοντας εκπληρώσει τον προορισμό της. Ακούγεται το θριαμβευτικό ποίημα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ, στο οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση του εξυμνώντας τους δολοφόνους του Κυβερνήτη. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΟΥΤΣΟΣ, απόγονος του Ποιητή κρίνει το ποίημα που γράφτηκε για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Η εκπομπή πλαισιώνεται από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής που καταγράφει το γεγονός της δολοφονίας του Κυβερνήτη, και ακούγονται σχετικά αποσπάσματα από προφορική εξομολόγηση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, από αφήγηση του ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ και του ΡΑΓΚΑΒΗ και ολοκληρώνεται με μία προφητική κουβέντα του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ για ότι έμελλε να ακολουθήσει.









Στο επόμενο μάθημα είχαμε όλοι φέρει τις εργασίες μας και παρουσιάσαμε τα στοιχεία που βρήκαμε μετά από έρευνες στο διαδίκτυο:

α) για τους ανθρώπους που δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια, τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την πράξη αλλά και την τύχη τους μετά από αυτή, μας μιλάει η Δέσποινα. :




Δημήτριος Υψηλαντης from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης


γ) ..για τον διαφωτιστή Ζαν Ζακ Ρουσσώ



Γεωγραφία -κεφ 22 - Η ζωή στα τροπικά δάση.

 Εργασία του βιβλίου , σελίδα 79 (προαιρετική)
-Ας χωριστούμε σε δύο ομάδες : στους Πυγμαίους και στους Μπαντού. Θα συγκεντρώσουμε από τις πηγές μας περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή αυτών των δυο φυλών.

:)



And now ..english.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ 16. ΟΙ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ



Εθνοσυνελεύσεις ονομάζονταν στην Ελλάδα σώματα αντιπροσώπων που αντιπροσώπευαν το έθνος, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις.
Στην αρχή του Ελληνικού κράτους, εθνοσυνελεύσεις ονομάζονταν όλα τα σώματα αντιπροσώπων, ενώ αργότερα, τα περισσότερα σώματα των εκλεγμένων αντιπροσώπων αναφέρονταν με το όνομα «Βουλή», με τη λέξη εθνοσυνέλευση ή «εθνική συνέλευση» να χαρακτηρίζει ορισμένα μόνο σώματα με ειδικό και σημαντικό ρόλο όπως την ψήφιση Συντάγματος.

Κατα τη διάρκεια της Επανάστασης οι Έλληνες προσπαθώντας να σχηματίσουν κεντρική διοίκηση για να συντονίσουν τον αγώνα τους έκαναν τρεις εθνοσυνελεύσεις και ψήφισαν Συντάγματα για την πολιτική τους οργάνωση.






ΙΣΤΟΡΙΑ-15. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ


Naval Battle of Navarino by Garneray.jpg


Ένας πολύ βοηθητικός συνοπτικός πίνακας για τη Ναυμαχία του Ναυρίνου, τον μικρό κόλπο της Πύλου. Διαβάστε όλη τη σελίδα και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη στρατηγική, τις κινήσεις και τις θέσεις των στρατευμάτων.

 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο (επίσης Ναβαρίνο) έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης(1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Χρονολογία20 Οκτωβρίου 1827
ΤόποςΝαυαρίνο
ΈκβασηΝίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων
Μαχόμενα μέρη
Flag of the United Kingdom (1801).png Ηνωμένο Βασίλειο
Pavillon royal de France.svg Βασίλειο της Γαλλίας
Russian Emperor Flag.jpg Ρωσική αυτοκρατορία
Ottoman flag Οθωμανική αυτοκρατορία
Ottoman flag Αίγυπτος
Ottoman flag Τυνησία
Αλγερία
Αρχηγοί
British-Blue-Ensign-1707.svg Έντουαρντ Κόδριγκτον
Naval Ensign of the Kingdom of France.svg Ανρί Δεριγνύ
Naval Ensign of Russia.svg Λογγίνος Χέιδεν
Flag of Egypt.svg Ιμπραήμ Πασάς
Ottoman flag Αμίρ Ταχίρ Πασάς
Ottoman flag Μοχαρράμ Μπέης
Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Καπιτάν Μπέης
Δυνάμεις
10 πολεμικά πλοία
10 φρεγάτες
0 κορβέτες
4 μπρίκια,
2 βάρκες
3 πολεμικά πλοία
17 φρεγάτες
30 κορβέτες
28 μπρίκια,
5 βάρκες,
5/6 fireships
Απώλειες
181 νεκροί,
480 τραυματίες
15.000 νεκροί και 30.000 τραυματίες

Ο Βασίλης και η Δεσποινα συνέλεξαν πληροφορίες  και μας παρουσίασαν το μάθημα σε ηλεκτρονική μορφή ppd.



ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ -ΚΕΦ.27, ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παρατηρώντας προσεκτικά τον κλιματικό χάρτη της Ευρώπης η Βιργινία και η Δέσποινα παρατήρησαν ότι :




27. Το κλίμα της Ευρώπης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Ενώ στον Ανέστη και στην Άννα προκάλεσε εντύπωση το παράθεμα στη σελίδα 95 με τίτλο το ρεύμα του Κόλπου και ανέλαβαν να ψάξουν περισσότερες πληροφορίες γι αυτό!



Γεωγραφία - 26. Κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης.

Πριν ασχοληθούμε με το θέμα του μαθήματος να θυμηθούμε ποια ήταν η Ευρώπη στην ελληνική μυθολογία. Η "γηραιότερη ήπειρος" Μαριάννα έχει πάρει το όνομα της από..;


Ο Μυθος της Ευρωπης from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης 


-' Εχουμε πει και πέρυσι πως η μορφολογία του εδάφους της γης αναλύεται ως προς τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο διαμελισμό της .
Εξετάζοντας την ήπειρο της Ευρώπης ως προς τον κατακόρυφο διαμελισμό της, η Βιργινία, ο Ηλίας και ο Βασίλης και η ομάδα των Νουρτεν, Ονουρ, Ντοουζ, Εμρά, Μερτ και Μερτ, διέκριναν πως χωρίζεται σε τρεις περιοχές:

α)ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:





ΦΥΣΙΚΗ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Κόλποι , κοιλίες, αρτηρίες, φλέβες, αιμοσφαίρια και άλλα πολλά άγνωστα και θαυματουργά για τον ανθρώπινο οργανισμό αναλύονται στα παρακάτω εξαιρετικά power point των μαθητών .


Η Αννα μας αναλύει ολόκληρη την ενότητα :




Και ο Ανέστης μας δίνει μια περίληψη της ίδιας ενότητας.


Φυσικη from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

=Ενα πολύ χρήσιμο βίντεο από συμμαθητές της Στ τάξης του Δημοτικού σχολείου Λευκάρων.  

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Τί ήταν ο Προτεσταντισμός ; Ποιος ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του; Σε ποια χώρα εμφανίστηκε; Ποιόν αιώνα; Γιατί;Θυμάστε τον Σβίγγλιο;
........Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα δίνει ιδιαίτερα διαφωτιστικές απαντήσεις η Αναστασία με τη δική της πολύ καλή και ενημερωμένη παρουσίαση!


Προτεστάντες from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης


KAI επειδή τον αναφέραμε και έχουμε έτοιμη στα αρχεία μας μια εργασία της Δέσποινας...
ο Ουλριχ Ζβίγγλιος ήταν....




Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Γεωγραφία -ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Μια εξαιρετική εργασία της Δέσποινας στη Γεωγραφία για το ΣΥΜΠΑΝ! 
-Αυτοσχεδιασμοί στις διαφάνειες και  οργάνωση στην παρουσίαση . Ελπίζουμε να διευκολύνει τους συμμαθητές από όλη την Ελλάδα που μας διαβάζουν :)





Φυσική - Αναπνευστικό .

Πως γίνεται η λειτουργία της αναπνοής; Πόσο χρήσιμη είναι για τον άνθρωπο; Ποια ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος είναι απαραίτητα ; Η Δέσποινα κατέθεσε την παρακάτω πολύ διαφωτιστική εργασία που θα σας βοηθήσει σίγουρα στην κατανόηση του μαθήματος.







Όλη η ενότητα του Αναπνευστικού μας συστήματος παρουσιασμένη από τον ακούραστο Βασίλη την ώρα της Φυσικής! 



Αναπνευστικο from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης


-Παρουσιασμένη επίσης από τη Νουρτέν στη δεύτερη πολύ καλή ατομική της προσπάθεια :


Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ







Εδώ και 10 χρόνια να γιορτάζεται στις αρχές του Φεβρουαρίου η παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, με τη βοήθεια του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης (INSAFE). Εμεις αυτά τα είπαμε και παρακάτω αλλά σε φιλικά μπλοκ βρήκαμε πολυ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις,


Κάθε χρόνο η γιορτή είναι τη 2η μέρα της 2ης βδομάδας του 2ου χρόνου και αποτελεί την καλύτερη αφορμή να θυμηθούμε τη σημασία της ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο, κάτι που πολλές φορές αγνοούμε ή αμελούμε. Σε μια εποχή που έχουμε πιο εύκολη από ποτέ πρόσβαση, γίνεται ακόμα σημαντικότερο να είμαστε προστατευμένοι.


Η ημέρα αυτή αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των σύγχρονων τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι :
«Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».




Ανάρτηση της δασκάλας της τάξης.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ιστορία Γ. 11 - Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - Ο Παπαφλέσσας

Ο Βασίλης επεξεργάστηκε και έμαθε το μάθημα με τη μέθοδο της περίληψης την οποία και μας την έφερε σε ηλεκτρονική μορφή και την παρουσίασε στην τάξη . Βλέπουμε λοιπόν με λίγα λόγια τη δράση του Ιμπραήμ Πασά και θυμίζουμε πως η περίληψη αυξάνει την ικανότητα της κριτικής σκέψης , κάτι που επί δυο χρόνια διακαώς καλλιεργούμε με κάθε τρόπο στην τάξη μας:)



O Iμπραημ στην Πελλοπόνησο - Ο Παπαφλέσσας from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Ψάχνοντας βέβαια βρήκαμε και εξαιρετικές εργασίες εκπαιδευτικών και επειδή όπως είπαμε το ιντερνετ είναι ενα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης και το εκμεταλευόμαστε με κάθε τρόπο βρήκαμε και την παρακάτω εξαιρετική παρουσίαση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και του εκπαιδευτικού Γιάννη Σουδία.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο.



Στο φιλικό μας μπλοκ "Περι ανέμων και υδάτων",  είδαμε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτηση:





..........και ευκαιρίας δοθείσης ας ανατρέξουμε σε όσα σχετικά έχουμε πει στην τάξη κατά καιρούς για τη σωστή χρήση του ιντερνετ  ..

Εσύ λοιπόν;


-δίνεις τα στοιχεία σου στο διαδίκτυο;
-ανεβάζεις προσωπικές σου φωτογραφίες σε διάφορες κοινότητες κοινωνικής δικτύωσης;
-συμμετέχεις σε συνομιλίες με άγνωστους σε σένα ανθρώπους ;
-έχεις κόσμια συμπεριφορά στα γραφόμενα σου;
-ακολουθείς τους κανόνες μιας κοινότητας έστω και εικονικής; ..
-ξέρεις πως στο διαδίκτυο επεκτείνεται, ευδοκιμεί και αναπτύσσεται το bulling?
δες το παρακάτω βίντεο και ενημερώσου..

Πολλά πράγματα στο διαδίκτυο δεν είναι τόσο μαγικά όσο φαντάζουν και η άγνοια μπορεί να το μετατρέψει από ένα μαγικό εργαλείο στα χέρια σου σε μια εικονική σκληρή φυλακή που σιγά σιγά μπαίνει στην πραγματική σου ζωή παίρνοντας της το χρώμα και το χαμόγελο.  Μόνος τρόπος να αποφύγεις τις παγίδες της αθωότητας και της άγνοιας είναι η γνώση...  κι επειδή η γνώση είναι δύναμη μάθε να κρίνεις τα πάντα και να ενημερώνεσαι!


Η δασκάλα σου .

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Sir Kenneth Robinson -Aλλαγή των εκπαιδευτικών προτύπων

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση για την εκπαίδευση από τον Sir Kenneth Robinson που ασκεί κριτική και αναλύει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. 
Ο Ρόμπινσον υποστηρίζει ότι οι βάσεις του διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις επιταγές του Διαφωτισμού και της Βιομηχανικής Επανάστασης και εξακολουθούν να είναι οι πυλώνες του ακόμη και στις μέρες μας.

Αυτό όμως είναι σωστό; μπορεί να αλλάξει ;...δείτε γιατί και πώς..




 
Ανάρτηση απο τη δασκάλα της τάξης.

ΦΥΣΙΚΗ - ΕΜΒΙΑ ΑΒΙΑ

 Η Δέσποινα στο μάθημα της φυσικής κατέθεσε την παρακάτω παρουσίαση.


φυσικη εμβια αβια from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης


Επίσης ένα παρα πολύ χρήσιμο βίντεο σχετικά με το μάθημα στο school gr. ειναι αυτο και μπορείτε να παρακολουθήσετε  κάνοντας κλικ επάνω στο λινκ.




Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013