Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

«Κ. Π. Καβάφης…αβέβαιες μνήμες» έκθεση της Μαρίας Στεφώση στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Σήμερα η ΣΤ' τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την έκθεση της φωτογράφου Μαρίας Στεφώση με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης…αβέβαιες μνήμες». 

Παρακολουθήσαμε τις στάσεις του ποιητή σε αγαπημένους του χώρους, από την παραλιακή λεωφόρο Κορνίς της Αλεξάνδρειας όπου διάβαινε μοναχικός και χαμένος στις σκέψεις του μέχρι την παραλιακή Μεγάλη Λέπτις , αρχαία πόλη της Λιβύης που ονομάζεται και "Ρώμη στην Αφρική" λόγω της ρυμοτομίας της και είναι η αρχαιότερη πόλη της Λιβύης. 
Ακολουθήσαμε την σκιά του στην Απάμεια της Συρίας που την έχτισε ο Αντίοχος ο Α' Σωτήρ προς τιμήν της μητέρας του Απάμας αλλά και στο Τivoli στην βίλα Adriana το καλοκαιρινό ανάκτορο του αυτοκράτορα Ανδριανού λίγο έξω από την Ρώμη με τον εξαίσιο Αλεξανδρινό κήπο.
Συναντήσαμε την πάντα παρούσα σκιά του στον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα και φυσικά στο σπίτι του στην οδό Λέψιους 10 στην Αλεξάνδρεια καθώς και στο ξενοδοχείο Metropole.
H σκιά του Κ.Π.Καβάφη πλανιόταν παντού στα μέρη που περπάτησε και αγάπησε..(εισαγωγή από τη δασκάλα της τάξης).



Η έκθεση πραγματοποιείται στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (1863 – 1933) και περιλαμβάνει εικαστικές φωτογραφίες.

Με αφετηρία τα ποιήματά του, η Μαρία Στέφωση περιπλανιέται στη μνήμη της πόλης, των ανθρώπων, των αισθήσεων. «Το concept της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από το δοκίμιο του Ε. Μ. Φόρστερ για τον Καβάφη και την Αλεξάνδρεια του 1919 και από το ποίημα του Καβάφη «Εκόμισα εις την τέχνη».

Είναι τοπία, εικόνες της σύγχρονης Αλεξάνδρειας, των ελληνιστικών χρόνων, περιοχές από όπου πέρασε ο ποιητής ή συνδέονται έμμεσα μαζί του. Ρεαλιστικά και φανταστικά περιβάλλοντα όπου συνυπάρχουν με «τα μισοϊδωμένα πρόσωπα», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Αννα Χασανάκου.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί πριν από μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Μαρίας Στέφωση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στη συνέχεια τις επεξεργάστηκε ψηφιακά κι ενέταξε σ’ αυτές την εικόνα του ποιητή, άλλοτε σε κυρίαρχη κι άλλοτε σε δευτερεύουσα θέση.
«Η καλλιτέχνις εμπνέεται από τον ποιητή, ταυτίζεται προσωπικά μαζί του και προσπαθεί να μπει στη δική του ψυχοσύνθεση. Υπάρχουν φωτογραφίες όπου επικεντρώνεται στη μνήμη του κι άλλες όπου δίνει μια πραγματική πληροφορία, όπως εκείνες που προέρχονται από το σπίτι του.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιάστηκε δεκάλεπτο video art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου «με εικόνες από την Αθήνα αυτή τη φορά, που «χτυπάν» στο υποσυνείδητο και παραπέμπουν σε αναμνήσεις».

Στην έκθεση συμμετέχει ο εικαστικός καλλιτέχνης trash-shadow-art Τριαντάφυλλος Βαίτσης, ο οποίος έχει δημιουργήσει στη σειρά faces-ΠΡΟΣΩΠΑ το πορτραίτο του Καβάφη.



Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΑΣΤΡΑΦΗ για την ευγένεια και την υπομονή  να μας ξεναγήσει και να λύσει κάθε απορία.

Εκόμισα εις την Τέχνην.