Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Γλώσσα ενότητα 9 - Συσκευές - Λιλιπούπολη. - Οδηγίες χρήσης καφετιέρας.



Το 1976 ξεκίνησε να παίζεται καθημερινά στο ραδιόφωνο, στο περίφημο Τρίτο Πρόγραμμα του Χατζιδάκι, η πασίγνωστη Λιλιπούπολη που σήμερα τα παιδιά την ξέρουν μόνο απ’ τα πολύ μελωδικά τραγούδια της, του Κυπουργού, της Λένας Πλάτωνος, του Δημήτρη Μαραγκόπουλου σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή. Αυτά τα υπέροχα τραγούδια που τα έλεγαν η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Αντώνης Κοντογεωργίου και η Μαριέλλη Σφακιανάκη δεν ήταν, όμως, όλη η Λιλιπούπολη.

 Εξ ίσου σημαντικά ήταν τα κείμενα, τα σκετς που μεταδίδονταν καθημερινά και σατίριζαν την πολιτική επικαιρότητα της εποχής.

 Οι φανατικοί ακροατές που έχαναν την πρωινή μετάδοση είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω σχολείου έτρεχαν ν’ακούσουν τη μεσημεριανή επανάληψη.

 Και γι’αυτούς που δεν προλάβαιναν ούτε τη μία ούτε την άλλη, υπήρχε η καταγραφή σε κασέτες.
 Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούσαν ήταν ο Σταμάτης Φασουλής, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Άννα Παναγιωτοπούλου που έγραφε και τα κείμενα.
 H Λιλιπούπολη σταμάτησε να παίζεται to 1980.




Ο «Σιδερομάσας» δεν είναι ένα συγκεκριμένο μηχάνημα. 
Eννοούνται τα μηχανήματα που υπάρχουν σε κάθε είδους βιομηχανίες. 
Όπως εκείνα τα μηχανήματα έτσι κι ο Σιδερομάσας» λειτουργεί χάρη σε κάποια καύσιμη ύλη όπως είναι το πετρέλαιο, η βενζίνη ή διάφορα είδη άνθρακα, π.χ. κοκ. 
Τα προϊόντα που παράγονται είναι πολλά και ποικίλα, π.χ.κονσέρβες, τσίχλες, νάιλον κλωστές, φουσκωτές βάρκες, λεκάνες κ.ά. , με λίγα λόγια παράγει τα πάντα , ό,τι θέλουν οι καταναλωτές.

Οδηγίες χρήσης καφετιέρας