Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Εκπαιδευτική εκδρομή (α" μέρος) -Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου η ΣΤ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην γειτονική πόλη της Καβάλας. 
Το πρόγραμμα μας περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στο Ναυτικό Μουσείο και ξενάγηση με ξεναγό στην Ακρόπολη της πόλης.








Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στεγάζεται επί Γαλλικής Δημοκρατίας 57 σε ένα διαμέρισμα τροποποιημένο με πολύ μεράκι απο τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, γεμάτο εκθέματα που έφεραν οι προγονοί μας από τις Αλησμόνητες Πατρίδες επιφορτισμένα με τη χρήση και την ιστορία τους.





Τα περισσότερα εκθέματα (πάνω απο 700 κειμήλια και πλούσιο αρχειακό υλικό) είναι δωρεές από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και όλα έκρυβαν ανθρώπινες ιστορίες που με πολύ μεράκι μας διηγήθηκαν κατά την ξενάγηση ο κύριος Ζαχαρόπουλος Εμμμανουήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας, η κυρία Έλενα Ζαχαροπούλου, έφορος του Μουσείου και η κυρία Βασιλική Ζαφειρίου μέλος του Συλλόγου.  










Οι μαθητές μας έφυγαν απο το Μουσείο ιδιαίτερα συγκινημένοι γεμάτοι εικόνες και ιστορίες που με πολλή προθυμία και μεταδοτικότητα μοιράστηκαν μαζί μας οι υπεύθυνοι του Μουσείου.


Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά του 7ου φύλλου 
της τετραμηνιαίας εφημερίδας  "Μνήμη"
του Συλλόγου η οποία περιλαμβάνει αφιέρωμα με μαρτυρίες καθώς και των βιβλίων "Γεύσεις με Άρωμα Ιωνίας" της Θέκλας Βαλσαμίδου και "Δύσκολα Χρόνια -Από τη Σμύρνη στην Καβάλα -Στο Ορφανοτροφείο- Πόλεμος και Κατοχή" της Κατίνας Λαχουβάρη. Όλο το υλικό θα το επεξεργαστούμε στη διάρκεια της θεματικής μας για τη Μικρασιατική Καταστροφή.