Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΛΥΣΣΑ -ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ -ΠΡΟΛΗΨΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Snap 2014-03-10 at 23.25.24

Στο σχολείο ενημερωθήκαμε με φυλλάδια του Υπουργείου Υγείας για τη λύσσα, τα συμπτώματα της και για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που βρούμε κύβους από αυτούς που  ρίχνονται για την πρόληψη κρουσμάτων. 






Επί δεκαετίες η Ελλάδα ήταν μια «ελεύθερη» σε ό,τι αφορούσε τη λύσσα χώρα.

Το 2012 όμως ξαναμπήκε στις χωρες υψηλού κινδύνου από αυτή τη θανατηφόρα νόσο των θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου), όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά το 1987 κρούσμα λύσσας σε μια κόκκινη αλεπού (το συγκεκριμένο ζώο θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση) στη Σιάτιστα Κοζάνης.
Εκτοτε η λύσσα δείχνει τα... δόντια της στη χώρα μας.
Τα κρούσματα σε ζώα έχουν φθάσει τα 29 (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία στις 4 Οκτωβρίου), εκ των οποίων 25 αφορούσαν αλεπούδες, τρία αφορούσαν σκυλιά και ένα γάτα (σε όλες τις περιπτώσεις τα οικόσιτα ζώα έρχονταν σε επαφή με την άγρια πανίδα). Παρακάτω ακολουθεί μια κατατοπιστική εργασία της Κορίνας σχετικά με τη μεταδοτική αυτη ασθένεια και τους τρόπους διάδοσης και αντιμετώπησης.


Tι ειναι η Λυσσα. from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ το ενημερωτικο φυλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ
(ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
 Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης
Γραφείο Ζωονόσων ).