Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης στο σχολείο μας.





Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια των δράσεων για το εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας οι μαθητές των εμπλεκόμενων τάξεων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Πασχάλη Σαράντη.





Μετά από μια πρώτη γνωριμία σχετικά με την αλτρουιστική προσφορά της Μ.Κ.Ο. της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι μαθητές ενημερώθηκαν πως η ομάδα  καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως :

Έρευνα και διάσωση ατόμων σε ορεινές περιοχές .
Έρευνα και διάσωση αγνοουμένων σε υγρό στοιχείο.
Έρευνα απεγκλωβισμός και διάσωση ατόμων σε περιπτώσεις θεομηνιών όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.
Έχει την δυνατότητα και αναλαμβάνει την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.
Προσπαθεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού , και πράττει με άμεσες ενέργειες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Προσπαθεί για την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας και του πνεύματος εθελοντικής προσφοράς.

Το παράρτημα είναι ενταγμένο στο Εθνικό σύστημα εθελοντισμού πολιτικής προστασίας με κωδ. Οργάνωσης: 2001/011 και υπάγεται επιχειρησιακά στο σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Ξάνθης. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες αποστολές έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. (πηγή)


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και  οι μαθητές σκοπεύοντας σύμφωνα με το πρόγραμμα να συστήσουν τη δική τους εθελοντική ομάδα, έκαναν ερωτήσεις τόσο για διοικητικά όσο και για οργανωτικά θέματα στις οποίες ο κύριος Πασχάλης απάντησε με κατάρτιση και ευκρίνεια λύνοντας όλες τις απορίες.

Μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν για το πόσα μέλη χρειάζονται για τη σύσταση μιας εθελοντικής οργάνωσης, 

τι μπορεί να προσφέρει ένας εθελοντής και ποια η διαφορά του εθελοντή από του επαγγελματία, 
ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος και ποια κριτήρια υπάρχουν για να γίνει κάποιος εθελοντής. 

Οι ερωτήσεις υπάρχουν και στο ερωτηματολόγιο που συνέταξαν οι μαθητές με Google Forms. Δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ: ή συμπληρώστε εδώ: