Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF)


Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια των δράσεων για το εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, οι μαθητές των εμπλεκόμενων τάξεων συνδέθηκαν μέσω Skypeμε την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κυρία Ολγα Καιμάρη της Médecins Sans Frontières/MSF



Μετά από μια πρώτη ενημέρωση  σχετικά με την προσφορά της διεθνούς, ανεξάρτητης, ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης  που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων, οι μαθητές σκοπεύοντας σύμφωνα με το πρόγραμμα να συστήσουν τη δική τους εθελοντική ομάδα, έκαναν ερωτήσεις τόσο για διοικητικά όσο και για οργανωτικά θέματα σχετικά με την σύσταση της Οργάνωσης, τον τρόπο λειτουργίας του και τα κριτήρια βάση των οποίων μπορεί κάποιος να προσφέρει κανείς σε αυτή εθελοντική εργασία.
Μεταξύ άλλων οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πόσα μέλη χρειάστηκαν για τη σύσταση του εθελοντικού ομίλου, τι μπορεί  να προσφέρει ένας εθελοντής, , ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος , ποιες επαγγελματικές ομάδες είναι χρήσιμες στην οργάνωση,  ποια είναι η προσφορά των ενεργών, ποια είναι η στάση και η βοήθεια της οργάνωσης στο προσφυγικό  κ.α.
Για την συνάντηση και την συνέντευξη  συντάχθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τα μέλη που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν με κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις και κάποιες από αυτές που προέκυψαν  κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Οι μαθητές έχοντας προετοιμάσει τα ερωτήσεις τους έπαιρναν ο καθένας με τη σειρά τη θέση τους στην κάμερα του υπολογιστή ενώ η συζήτηση προβαλλόταν στην αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων του σχολείου μας παρουσία όλως των εμπλεκόμενων τμημάτων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα λειτουργούν 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες. Περισσότεροι από 32.500 γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί ψυχικής υγείας, τεχνικοί και οικονομικοί διαχειριστές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. (πηγή)